БАД лого

СЕРГЕЙ КОРОЛЬОВ

Има хора, които до голяма степен определят облика на всяка епоха. Един от тези хора, благодарение на които 20 век се нарича космически, беше академик Сергей Корольов, главен конструктор на съветските космически системи.

Ето само някои от щриховете от биографията на Сергей Корольов. През юли 1932 година 20-годишният инженер е назначен за началник на групата за реактивно движение, а две години по-късно апарат, който прилича на пура, дълга 2,5 метра, се изстрелва в небето над краймосковския полигон. Успехът вдъхновява. Появяват се все нови и нови конструкции. Но никой не може да предположи, че веднага след появяването на нови конструкции, Сергей Корольов ще бъде арестуван по донос. Едва през 1944 година ученият и няколко негови колеги са освободени.

Скоро след края на Втората световна война Корольов е изпратен на работа в Германия. В продължение на една година той се запознава подробно с ракетното наследство на германския райх. Скоро след това в задволжката степ, недалеч от старинния град Капустин-Яр, в рекордно кратък срок се построява ракетен полигон. Сталин иска група съветски учени, в която влиза и Сергей Корольов, да копират германската ракета ФАУ-2. Корольов изпълнява искането на Сталин да се направи точно копие на немската ракета, но прави това много оригинално: по външен вид неговата ракета Р-1 не се отличава от трофейната, но по много параметри значително я превъзхожда. След 4 гоини Р-1 е приета на въоръжение.

Корольов работи неуморно. Той иска първи да създаде ракета, която да преодолее земното привличане. 1954-1957 са годините на връхната точка в творческата мисъл на Сергей Корольов и плодотворната му дейност. На 4 октомври 1957 година започва нова ера в историята на човечеството - космическата. Руската дума "спутник" буквално нахлува във всички езици на народите на планетата.

Главна цел в живота на главния конструктор Сергей Корольов разбира е пробивът в Космоса. Но тя се реализира на фона на идеологическото противоборство, което дели света. Битките на фронта на "студената война" изискват непрекъснато нарастване на военният потенциал. Научни открития и технически решения получават подкрепа, ако служат на тази цел. Корольов работи за отбраната, но не пропуска възможност да включи във военните програми и космическите си замисли.

При подготовката на космическите полети се разкрива не само талантът му на учен, но и на организатор. Ето какво разказва съратникът на Корольов и виден конструктор, който е работил заедно с него десетки години, академик Борис Раушенбах:

"Корольов гледаше много надалеч и разкри далечна перспектива не само пред конструкторското си бюро, но и пред други организации. По-късно нашите учени реализираха такива проекти, като "Венера-Халеевата комета", проекта Фобос. Но всичко започна при Сергей Корольов много години преди това. Още тогава, в неговия кабинет ние обсъждахме например възможността за кацане на космически апарати върху Фобос и Деймос - спътници на Марс.”

Със името на Сергей Корольов се свързва началото на космическата ера. Под ръководството на Корольов са създадени първите три съветски изкуствени спътника, за първи път са направени снимки на обратната страна на Луната, осъществено е кацане на повърхността й, започнаха изследванията на Венера и Марс с автоматични апарати. Корольов поведе в космоса първите космонавти.

Минаха повече от 40 години от кончината на Сергей Корольов, но паметта за него е жива. Идеите на Сергей Корольов лежат в основата на сегашната руска космическа програма. От съперничество в овладяването на Космоса се премина към сътрудничество, плод н акоето е и съвместното изграждане на Международната космическа станция. Ето какво каза в едно от последните си изказвания академик Корольов:

"На нашата наука се падна честта да прокара пътя към космоса. Ще дойде времето, когато в космоса ще има пътнически, а след това и междупланетни съобщения. Много интересно е да се използват космически кораби за ретранслация, да се създаде отначало национална, а в бъдеще и световна система за телевизия и връзка. Би ми се искало всичко това да служи на всички народи."

... Той е роден през нощта срещу 31 декември 1906 г. (стар стил). След много години космонавтите на Земята, които ще летят към други светове, през новогодишната нощ ще вдигат чаша в чест на този човек.


начало