[12-23.04.2021 г., авиобази Крумово и Граф Игнатиево]

Изложба  за първия космонавт в света Юрий Гагарин в авиобазите Крумово и Граф Игнатиево

С подчертан интерес премина представената документална фотоизложба „60 години човек в космоса. Юрии Гагарин на посещение в Пловдив“ в авиобазите Крумово и Граф Игнатиево. Тя бе свързана с отбелязването на 12 април – Международен ден на авиацията и космонавтиката, дата останала знаменателна с първия полет в космоса на  Юрий Гагарин. С този полет той става първият човек който извършва пълна обиколка около Земята с космическия кораб „Восток 1“. През следващите две години космонавтът посещава над 30 държави като една от първите е България.

      Изложбата бе под патронажа на Командира на Военновъздушните сили генерал-майор Димитър Петров, с активното участие на Българското астронавтическо дружество, Държавен архив – Пловдив, Фондация Български ВВС и Сдужение Славянски свят и бе представена в двете авиабази в периода 12 - 23 април 2021 г.

        Показаните над 30 броя редки фотографии са от посещението на Юрий Гагарин в Пловдив на 25 май 1961 г. и са предоставени от Държавен архив – Пловдив благодарение на любезното съдействи на колектива с Директор г-жа Наташа Атанасова.

       Изложените снимки, поставени на естетично оформени пана, представят силната емоция от срещата на пловдивчани с първия космонавт в света. Старите, черно-бели кадри чудесно са запечатали моментите от гостуването и красноречиво показват ентусиазма, обзел жителите на града.

    Поради усложнената епидемиологична обстановка във връзка с пандемията от COVID-19 не бе възможно да се проведе тържествено откриване на изложбата, но председателят на Българското астронавтическо дружество – клон Пловдив  о.з. полк. инж. Светлозар Асенов  се срещна с командира на 24-та авиационна база бригаден генерал Димитър Иванов и проведоха ползотворен разговор за бъдещо сътрудничество.