[10-20.06.2021 г., Държавен архив - Пловдив]

ДОКУМЕНТАЛНА ФОТОИЗЛОЖБА

 В ДЪРЖАВЕН АРХИВ - ПЛОВДИВ

„60 ГОДИНИ ОТ ПОЛЕТА НА ЮРИЙ ГАГАРИН В КОСМОСА“

 

      След представянето в градовете Хасково и Карлово, на 09.06.2021г. в изложбената зала на Държавен архив - Пловдив бе изложена документалната фотоизложба „60 години от полета на Юрий Гагарин в космоса“. Организатори на   фотоизложба са:  Държавен архив - Пловдив, Руският културно-информационен център, Военновъздушните сили, Българско астронавтическо дружество и Сдружение „Славянски свят“ - Пловдив.

      Откриването на изложбата в Държавен архив – Пловдив съвпадна с честването на Международния ден на архивите (9 юни). Сценарият предвиждаше награждаване на дарители на ценни документи и лични архиви. От името на Териториалната дирекция „Държавен архив“ – Пловдив,  г-жа Наташа Атанасова откри честването и  връчи грамоти за дарения, читатели и приятели на архива.  Проф. Василка Спасова, председател на Управителния съвет на фондация „Иван Спасов“,  получи грамота за „Дарител на 2020 година“  за дарения от нея личен архив на композитора проф. Иван Спасов. С наградата  „Читател на  архива за 2020 година“ бе награден гл. асистент  д-р  Видин Сукарев от Аграрен университет в Пловдив и завеждащ отдел „Нова и най-нова история“ в Регионалния исторически музей – Пловдив: за най-много посещения и поръчани документи през изминалата година. С наградата  „Приятели на архива за 2020 година“ бяха наградени  гл. асистент д-р Станислав Боянов от катедра „История и Археология" в ПУ „Паисий Хилендарски" и  Кръстю Манчев – преподавател:  за дарените от тях през 2020 г. материали на Общински комитет „Васил Левски“ – Съединение и Дружество за защита на птиците – Съединение.

       Г-н Димитър Севов, директор на Регионален държавен архив – Пловдив, поздрави присъстващите с празника и отбеляза, че архивите са част от културното наследство на всяка една страна. Архивното наследство е неоспоримо доказателство за социалното и културно развитие на държавата. Г-н Севов подчерта  огромната ролята на колектива за съхраняване и запазване на архивните извори.

     Продължение на празника бе прездставянето на документалната изложба „60 години от полета на Юрий Гагарин в космоса“. Пред събраните посетители в изложбената зала Председателят на Българското астронавтическо дружество – клон Пловдив, член на УС на БАД  доц. д-р о.з. полк. Светлозар Асенов сподели основната цел която БАД и съорганизаторите на изложбата са си поставили при избора на темата на изложбата. Желанието е пред обществеността на редица български градове, да бъде показано  топлото посрещане на Юрий Гагарин, първият космонавт в света. Той  разказаха за онези исторически и вълнуващи моменти от посещението на Гагарин в Пловдив преди 60 години, съхранени във фотографиите и документите на  Държавния архив и в паметта на хилядите пловдивчани. Сподели с присъстващите и много важни факти от подготовката на космонавтите, постиженията на космическата наука и бъдещите планове в освояването на космоса. Изложбата в редица фотоси показва  и моменти от семейния живот на Юрий Гагарин, детството му, училищният период, периода на обучение в Центъра за подготовка на космонавти и моменти от полета му в космоса. Същевременно една много важна цел, която ръководството на БАД желае да постигне, е  популяризиране на успехите на българската космическа наука сред младото поколение. 

      Доц. о.з. полк. Асенов изказа благодарност на Управителя на Сдружение „Славянски свят“ г-н Васил Стайков за положените усилия при организиране на изложбите в градовете Хасково и Карлово, които бях посрещнати с повишен интерес от обществеността .

      Доц. о.з. полк. Асенов поздрави  колектива на Държавен архив – Пловдив с Международния прозник на архивите,  изказа благодарност за всеотдайната им работа и връчи на г-жа Н. Атанасова грамота за оказаното  съдействие, като отбеляза че любезно предоставените уникални архивни фотографии, много точно са отразили това събитие. Също така  пожела и дългогодишно  ползотворното  взаимно сътрудничество.         [03-08.06.2021 г., Карлово]

ДОКУМЕНТАЛНА ФОТОИЗЛОЖБА

 „60 ГОДИНИ ОТ ПОЛЕТА НА ЮРИЙ ГАГАРИН В КОСМОСА“

 

Във връзка с  „Годината на Гагарин”, на 03.06.2021 г. в Градската изложбена зала в гр. Карлово, беше открита тематична изложба посветена на 60 от полета на Ю.Гагарин - първият човек полетял в Космоса. На 38  фототабла бе показано това най-велико събитие на 20-и век.

Изложбата откри проф. Димитър Рашков, директор на Художествената галерия и почетен професор на Университета „Александър и Николай Столетови” в гр. Владимир, Русия.

Пред присъстващите в граждани, В.Стайков- председател на Сдружение „Славянски свят“, член на Българското астронавтическо дружество - Пловдив разказа за историческия полет на Юрий Гагарин, за изучаването и усвояването на Космоса.

Организатори на изложбата са: Градската изложбена зала, РКИЦ, Държавен архив - Пловдив, Българско астронавтическо дружество, Общинско движение на русофилите - Карлово и Сдружение „Славянски свят“.
         [22-31.05.2021 г., Регионален исторически музей – Хасково]

ДОКУМЕНТАЛНА ФОТОИЗЛОЖБА

 В РЕГИОНАЛНИЯ ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ - ХАСКОВО

„60 години от полета на Юрий Гагарин в космоса“

       Денят е 12.04.1961г. и в 09.07.ч. московско време, от космодрума Байконур полита към звездите първият в света космонавт – Юрий Алексеевич Гагарин. Той, по определението на водещата осведомителна агенция Франспрес, е  „Христофор Колумб на космическото пространство“.

     Юрий Гагарин влиза в историята на човечеството като първият човек полетял в Космоса, с което многовековната мечта на човечеството за космически пътишествия става реалност. Целият свят е в еуфория, а датата 12 април започва да се чества като Международен ден на авиацията и космонавтиката.  

        За това как Юрий Гагапин е бил посрещнат в България няколко месеца след полета, как при гостуването му у нас, по улиците на Пловдив  хората са ликували, а автомобилът му е бил обсипван с цветя, разказва документалната фотоизложба „60 години от полета на Юрий Гагарин в космоса“.

          От 22.05 до 31.05.2021г. тя гостува в Регионалния исторически музей – Хасково. На 15 фототабла, предоставени на Българското астронавтическо дружество – клон Пловдив  от Държавен архив – Пловдив,  е отразен интусиазмът и приповдигнатото настроение с който пловдивчани посрещат Гагарин.

       Документалната фотоизложба е организирана от Регионалния исторически музей – Хасково, Държавен архив – Пловдив, Руския културно-информационен център, Българско астронавтическо дружество, Слявянско дружество – Хасково и Сдружение Славянски свят –Пловдив.

       Втората част от предложената изложба са фототабла, предоставени от Руския културно-информационен център в София. Те представят моменти от неговия семеен живот, детството му, училищният период, периода на обучение  в  Центъра за подготовка на космонавти и моменти от полета му в космоса.

       Пред събраните посетители Председателят на Българското астронавтическо дружество – клон Пловдив, член на УС на БАД  доц. д-р о.з. полк. Светлозар Асенов сподели основните цели, които БАД си поставя в своята дейност, а именно да популяризира сред младото поколение и успехите на българската космическа наука. 

       Той си спомни за посрещането на Юрий Гагарин в България. Той е завършил авиационната академия „Н.Е.Жуковски“ - Москва, където е срещал космонавта по време на неговото обучение в същата академия. Бил е с колеги българи през пролетта на 1968 г.  на поклонението му. Доц.  Асенов определи Юрий Гагарин като изключително обаятелна, чаровна и контактна личност, всенароден любимец. Той  разказа  и  за някои моменти от подготовката на космонавтите в Съветския Съюза. Сред многобройните изисквания са били те да отговарят на критериите: възраст  - до 30-години, ръст - до 1.70 м. и  тегло - до 70 кг.

       Светлозар Асенов връчи грамота на Регионалния исторически музей – Хасково за ползотворното  сътрудничество.