[25.06.2021 г., Военен клуб - Пловдив]  

ПРЕМИЕРА НА КНИГАТА „ПРЕЖИВЯНО“

 НА О.З. МАЙОР РАНГЕЛ ТАСКОВ  В ПЛОВДИВ


       В големия салон на Военен клуб-Пловдив на 25.06.2021 г. .бе представена книгата на поета-пилот, о.з. майор Рангел Тасков. Премиерата е под патронажа на Командира на ВВС генерал–майор Димитър Петров. Служебни ангажименти не позволиха неговото присъствие, но поздравление до автора на книгата бе поднесено  от Председателя на Българското астронавтическо дружество – Пловдив, о.з. полк. Светлозар Асенов. Съорганизатори на тържеството са Военен клуб – Пловдив, Военновъздушните сили, Българското астронавтическо дружество,  Сдружение Славянски свят.

       Водещаща на вечерта г-жа  Д. Желева откри премиерата на книгата на Тасков „Преживяно“ с едноминутно мълчание и ставане на крака в памет на загиналия при изпълнение на служебния си дълг пилот майор Валентин Терзиев.

      Бяха прочетени кратки данни от  биография на о.з. Рангер Тасков  като офицер от ВВС, служил в авиационните поделения в Щръклево, Каменец и ВВВУ „Г.Бенковски“ и пролетял във въздуха 1500 часа. Прочетено бе и  стихотворение от първата му стихосберка „На един дъх“. С трогателни прочуствени слова водещата  характеризира накратко  смелата и отговорна пилотска професия.

    О.з.полк. доцент С.Асенов запозна  присъстващите с идеята на членовете на БАД да се издадат стиховете и прозата на Р.Тасков и с  процеса на издаване на книгата. Бяха обявявени и фирмите-спомоществователи, финансирали отпечатването на книгата: Институт за въздушен транспорт - София,  „Лема трейдинг“ ЕООД, „Авиоконсулт - 2000“ ЕООД, „Геоден“ ЕООД, „Универсал - 95“ ЕООД и Сдружение „Славянски свят - Пловдив. О.з.полк.Асенов подчерта, че поезията на Р.Тасков е плод  на един богат и сложен вътрешен мир, че тя е мъдра,  философска и поучителна. Отбеляза, че прозата, представена в книгата „МиГ- ове от миналото“, е един увлекателен разказ с дълбок  смисъл, с много лични и интересни моменти от неговата служба.

     Предоставена бе думата на о.з.майор Рангел Тасков да сподели  моменти от творческия процес на създаване на своите стихове и проза. Пред присъстващите той прочете любими стихове от петте си стихосбирки. Разказа интересни преживяни моменти от летателната си кариера.  

     Отново водещата Д.Желева накара слушателите в залата да затаят дъх с прочуствено прочетени няколко схихотворения на автора и откъси от спомените му, изложени в  „МиГ-ове от миналото“.

       И понеже  това издание на о.з. майор Рангел Тасков е първото обобщаващо с лирика и проза, присъстващите му пожелаха здраве, вдъхновение и още нови творчески върхове и прозрения.

         [10-20.06.2021 г., Държавен архив - Пловдив]

ДОКУМЕНТАЛНА ФОТОИЗЛОЖБА

 В ДЪРЖАВЕН АРХИВ - ПЛОВДИВ

„60 ГОДИНИ ОТ ПОЛЕТА НА ЮРИЙ ГАГАРИН В КОСМОСА“

 

      След представянето в градовете Хасково и Карлово, на 09.06.2021г. в изложбената зала на Държавен архив - Пловдив бе изложена документалната фотоизложба „60 години от полета на Юрий Гагарин в космоса“. Организатори на   фотоизложба са:  Държавен архив - Пловдив, Руският културно-информационен център, Военновъздушните сили, Българско астронавтическо дружество и Сдружение „Славянски свят“ - Пловдив.

      Откриването на изложбата в Държавен архив – Пловдив съвпадна с честването на Международния ден на архивите (9 юни). Сценарият предвиждаше награждаване на дарители на ценни документи и лични архиви. От името на Териториалната дирекция „Държавен архив“ – Пловдив,  г-жа Наташа Атанасова откри честването и  връчи грамоти за дарения, читатели и приятели на архива.  Проф. Василка Спасова, председател на Управителния съвет на фондация „Иван Спасов“,  получи грамота за „Дарител на 2020 година“  за дарения от нея личен архив на композитора проф. Иван Спасов. С наградата  „Читател на  архива за 2020 година“ бе награден гл. асистент  д-р  Видин Сукарев от Аграрен университет в Пловдив и завеждащ отдел „Нова и най-нова история“ в Регионалния исторически музей – Пловдив: за най-много посещения и поръчани документи през изминалата година. С наградата  „Приятели на архива за 2020 година“ бяха наградени  гл. асистент д-р Станислав Боянов от катедра „История и Археология" в ПУ „Паисий Хилендарски" и  Кръстю Манчев – преподавател:  за дарените от тях през 2020 г. материали на Общински комитет „Васил Левски“ – Съединение и Дружество за защита на птиците – Съединение.

       Г-н Димитър Севов, директор на Регионален държавен архив – Пловдив, поздрави присъстващите с празника и отбеляза, че архивите са част от културното наследство на всяка една страна. Архивното наследство е неоспоримо доказателство за социалното и културно развитие на държавата. Г-н Севов подчерта  огромната ролята на колектива за съхраняване и запазване на архивните извори.

     Продължение на празника бе прездставянето на документалната изложба „60 години от полета на Юрий Гагарин в космоса“. Пред събраните посетители в изложбената зала Председателят на Българското астронавтическо дружество – клон Пловдив, член на УС на БАД  доц. д-р о.з. полк. Светлозар Асенов сподели основната цел която БАД и съорганизаторите на изложбата са си поставили при избора на темата на изложбата. Желанието е пред обществеността на редица български градове, да бъде показано  топлото посрещане на Юрий Гагарин, първият космонавт в света. Той  разказаха за онези исторически и вълнуващи моменти от посещението на Гагарин в Пловдив преди 60 години, съхранени във фотографиите и документите на  Държавния архив и в паметта на хилядите пловдивчани. Сподели с присъстващите и много важни факти от подготовката на космонавтите, постиженията на космическата наука и бъдещите планове в освояването на космоса. Изложбата в редица фотоси показва  и моменти от семейния живот на Юрий Гагарин, детството му, училищният период, периода на обучение в Центъра за подготовка на космонавти и моменти от полета му в космоса. Същевременно една много важна цел, която ръководството на БАД желае да постигне, е  популяризиране на успехите на българската космическа наука сред младото поколение. 

      Доц. о.з. полк. Асенов изказа благодарност на Управителя на Сдружение „Славянски свят“ г-н Васил Стайков за положените усилия при организиране на изложбите в градовете Хасково и Карлово, които бях посрещнати с повишен интерес от обществеността .

      Доц. о.з. полк. Асенов поздрави  колектива на Държавен архив – Пловдив с Международния прозник на архивите,  изказа благодарност за всеотдайната им работа и връчи на г-жа Н. Атанасова грамота за оказаното  съдействие, като отбеляза че любезно предоставените уникални архивни фотографии, много точно са отразили това събитие. Също така  пожела и дългогодишно  ползотворното  взаимно сътрудничество.