Н о в и н и
                                                                                                                         Архив   2022
2021
2020

                
[28 април 2023 г., БАД - Пловдив ]

„Авиацията и космоса през погледа на учениците от 4-ти клас“ -

среща на доц. Николай Загорски с ученици от ОУ „Елин Пелин“ гр. Пловдив

       На 28.04 2023 г. учениците от IVа клас на ОУ „Елин Пелин“ – Пловдив, отново навлязоха в дебрите на Космоса. Този път с помощта на доц. д-р инж. Николай Загорски от Института за космически изследвания  и технологии към БАН – София, активен член на БАД – клон Пловдив. Неговото изложение, съобразено с възрастовите особености на ученическата аудитория и насочено преди всичко към приложната страна на полетите в космоса, провокира интереса на бъдещите потенциални изследователи на Вселената. Може да се каже, че срещата беше взаимнополезна. Доц. Загорски, макар и не за първи път, изпита удоволствието да се срещне с младите ентусиасти, които буквално „попиваха“ поднесената от него информация. А любознателните „консуматори“ на нови познания се запознаха с атмосферата, при която работят астронавтите в условията на безтегловност по време на продължителни полети в Космоса. Как работят и почиват, как се хранят и как провеждат научните експерименти. Интересни за четвъртокласниците бяха и препоръките какво трябва да правим, ако искаме да се подготвим още отсега за бъдещи астронавти.

       Сполучливо подбраните примери и мултимедийни илюстрации от лектора и неговия млад асистент (осмокласникът Николай, син на доц. Загорски) възбудиха много въпроси, за отговорите на които предварително заделеното време се оказа недостатъчно. Общата оценка за тази интересна среща на доц. Загорски с жадната за познания млада аудитория е, че тя допринесе за обогатяване знанията на младите слушатели в областта на тази все по-налагаща се в ежедневието професия на бъдещето.

       Финалът на вълнуващото събитие приключи с букет свежи цветя на благодарност и пожелание за нови срещи. Организаторите на проекта „Авиацията и космоса през погледа на учениците от 4-ти клас“ благодариха на доц. Николай Загорски за увлекателната лекция и готовността му да гостува  в ОУ „Елин Пелин“ – Пловдив и в бъдеще.

       Думи на благодарност бяха отправени от Ръководството на БАД и към неуморната учителка Десислава Еленова, организатор на тези станали вече традиция срещи за любознателните нейни възпитаници.


Репортаж: полк. инж. Кънчо Михов