[14-22.12.2021 г., Народното читалище „Алеко Константинов -1954 град Пловдив“]

ДОКУМЕНТАЛНА ФОТОИЗЛОЖБА

„60 ГОДИНИ ОТ ПОЛЕТА НА ЮРИЙ ГАГАРИН В КОСМОСА. ПОСЕЩЕНИЕ В ПЛОВДИВ“

     Успешно приключи дейността на БАД-клон Пловдив за 2021 г. В изложбената зала „Алеко“ на  Народното читалище „Алеко Константинов -1954-град Пловдив“ в периода 14-22.12.2021г. бе изложена за посетители документалната фотоизложба  „60 години от полета на Юрий Гагарин в космоса. Посещение в град Пловдив“.  Ръководството на БАД-Пловдив считаше, че с представянето на изложбата в гр. Брезово ще приключи нейното популяризиране, но благoдарение на инициативата на Руски клуб „Отечество“ с председател г-жа Олга Атанасова и  Сдружение “Славянски свят” с председател г-н Васил Стайков изложбата с успех отново бе представена пред пловдивската общественност.
    При откриването на изложбата г-н В.Стайков се спря на историческата мисия на това събитие. Освен чисто техническите елементи на осъществения полет, той отбеляза че този акт е велико постижение на човечеството, въплътил в себе си грандиозни научни изследвания, технологични новости, разработки и експерименти. Сбъдва се една дългоочаквана мечта на човечеството,  човек да полети в околоземното пространство. Този човешки блян се реализира със 108-минутния полет на съветския космонавт Юрий Алесксеевич Гагарин.  Този полет  залага в перспектива дългоочакваното желание на хората да изследват и да достигнат до други планети от Вселената.
    Г-жа Олга Атанасова наблегна на чувството на гордост, което е обхванало съветските хората в онзи момент от този епохален полет. Тя спомена за високата оценка и уважението на гражданите на много страни от подвига на Юрий Гагарин. Обикновенните хората от различни държави го издигаха в култ и се прекланяха пред неговото дело. Нямаше как тя да не спомене неговото лично обаяние, чаровната му усмивка  и достъпност. Гагарин наистина бе гордостта на Съветската държава.
Председателят на БАД-клон Пловдив доц. Светлозар Асенов отбеляза, че полета на Гагарин е съпътстван с дълга и целенасочена програма за усвояване на космоса, разработена и предложена от академик Сергей Корольов още през 1955 г. Той сподели  и няколко лични впечатления от срещи с космонавта Юрий Гагарин  и с космонавтите  от отряда при своето обучени през този период в Академия „Н.Е. Жуковски“ – Москва.  
    Доц. Асенов прокоментира и едно съвсем ново допитване, проведено преди седмици от Държавния руски център за изследване на общественото мнение, което разкрива, че в момента за съвременните руски граждани най-обичаният мъж от съветската епоха е  космонавта Юрий Гагарин, първият човек в света полетял в космоса.
    В проведената дискусия, свързана с усвояването на космоса и перспективите за неговото развитие, о.з. полк. Лало Атанасов, председател на техническата секция на Авиационен клуб „Чисто небе“ – Пловдив, сподели, че без привличане на младото поколение и запознаване с богатата история на космонавтиката и авиацията са немислими бъдещите успехи на България в тази сфера.
    Изложените 15 фототабла с 56 фотографии придизвикаха широк отзвук и бяха приети с интерес и одобрение от присъстващите.