Н о в и н и - 2022 г.

                    [10.12.2022 г., Музей на авиацията, Крумово]

Посещение на Музея на авиацията от ученици от ОУ „Елин Пелин“- Пловдив
по проект "Авиацията и Космоса през погледа на учениците от 4-ти  клас"

      На 10.12.2022 г. завърши есенният цикъл от Проекта „Авиацията и Космоса  през погледа на учениците от 4-ти  клас“, иницииран от  Българско астронавтическо дружество – клон Пловдив и 4а клас от ОУ „ Елин Пелин“ – гр. Пловдив. По утвърден план от председателя на БАД о.з. полк. доц. инж. Светлозар Асенов и учителката в група за целодневна организация от I – IV клас Десислава Еленова, която е инициатор на проекта, финалът на  програмата за 2022г. се състоя в Музея на авиацията край летище Крумово. Мероприятието беше съгласувано с директора на музея г-жа Рада Банялиева, с която за постигане на по-голям ефект бяха обсъдени варианти от програмата на посещението. Беше спазено и изискването на ръководството на училището за провеждането на съвместно мероприятие на родители и ученици. Като лектори организаторите поканиха председателя на Авиационен клуб „Чисто небе“  - Пловдив,  о.з. полк. инж. Атанас Тенев, пилот първи клас, който и сега продължава да лети и обучава млади пилоти, както и неговата ученичка, вече професионален пилот, г-ца Стиляна Бакалова и военния пилот от 24-та авиобаза кап. Николай Бойчев.

      В 10.00 ч. учениците бяха настанени в оборудвания за прожекции на филми самолет-експонат Ан-24. В продължение на 30 мин. бяха прожектирани филми за участието на различни демонстративни летателни групи в небето на Република България. По време на прожекцията г-н Тенев разясняваше на малките зрители техниката на висшия пилотаж и отговаряше на зададените въпроси. След това г-ца Бакалова проведе разговор само с момичетата от класа, в който с подходящи примери разказа на ученичките, че в традиционно мъжката летателна професия все повече се включват и много смели млади любителки на авиацията.

      Програмата продължи с посещение на вътрешната експозиция, където специалистът от музея г-жа Веселина Атанасова запозна родители и ученици с историята на българската военна авиация. Жив интерес беше проявен и към външната експозиция, където членът на БАД о.з. полк. инж. Кънчо Михов разказа кратката история на всеки от изложените летателни апарати.

      Пред родители и ученици беше обявена и програмата за пролетния цикъл, в който е включено посещение на летищна площадка „Марица“, където под ръководството и с участието на пилота Атанас Тенев, учениците ще наблюдават полети на леката авиация.

       В следващите пролетни месеци четвъртокласниците ще бъдат запознати със стремежа на човечеството да овладее космоса и активното участие на българските учени и космонавти в неговото изучаване. Пред присъстващите ученици бе обявено, че с подходяща тематика ще се включат и учени от Института за космически изследвания и технологии в София. Проекта  ще  приключи с провеждането на конкурс за най-добра рисунка на самолет или космически кораб с участието на всички ученици от класа. Предвижда се и формиране в ОУ „Елин Пелин“ - Пловдив на „Клуб млад астронавт“.

*** На по-късен етап учителката Десислава Еленова ни уведоми за големия  емоционален отзвук от събитието и нетърпението, с което учениците очакват пролетния дял от проекта.

      Дописка на о.з.полк. инж. Кънчо Михов