Н о в и н и - 2023 г.

               [20 октомври 2023 г., БАД - Пловдив]

Среща на участниците в проекта "Авиацията и космонавтиката през погледа на учениците от IVа клас на ОУ „Елин Пелин“ – Пловдив"

    В топлата вечер на 20 октомври 2023 г. в пловдивския ресторант „Даяна“ се проведе заключителната част на проекта „Авиацията и космонавтиката през погледа на учениците от IVа клас на ОУ „Елин Пелин“ – Пловдив.
   
Инициаторът на проекта, чаровната учителка Десислава Еленова – учител в следобедния блок на преминалите вече в първи прогимназиален етап ученици, даде благодарствена вечеря на участниците в проекта полк.(о.з.) инж. доц. д-р Светлозар Асенов – председател на БАД, клон Пловдив, полк. (о.з.) инж. летец I клас  Атанас Тенев – председател на клуб „Чисто небе“, полк. (о.з.) инж.  Дончо Дончев – областен координатор на сдружението „За честта на пагона“ и полк. (о.з.) инж. Кънчо Михов – координатор на проекта.

    С пожелание да продължи да разширява познавателния кръгозор на подрастващите българчета, на г-ца Еленова бяха връчени цветя, сертификат и грамота от клуб „Чисто небе“ и паметен предметен подарък.
    Тази учебна година г-ца Десислава Еленова започна учебния процес с поредните първокласници, които без съмнение ще участват в бъдещи интересни и полезни проекти, които се вграждат в извънкласните занимания на учениците.

                       Репортаж на полк. о.з. Кънчо Михов


            [1 юли 2023 г., Авиационен музей - Бургас, БАД - Пловдив]

ИЗЛОЖБА В АВИАЦИОННИЯ МУЗЕЙ - БУРГАС

    Изложба с надслов  "Авиационни делници" е разположена от 15 октомври в Авиационния музей - Бургас.  Тя се осъществява, благодарение на  съвместните усилия и творческо взаимодействие между ръководството на музея и пловдивския клон на Българското астронавтическо дружество.
    Поводът  за откриването ѝ е 16 октомври – Ден на Българската авиация и Военновъздушни сили и отбелязването на 111 години от създаването на българската бойна авиация и 66 години от основаването на Българското астронавтическо дружество.

    Експозицията е разположена на открито и включва 20 табла с над 50 снимки на пет от водещите авиационни фотографи в България. Кадрите са на капитан инж. Иван Дончев, капитан инж. Димо Вичев, лейтенант инж. Михаил Йорданов, авиационния фотограф Огнян Стефанов и о.р. подполковник инж. Николай Димов. Чрез тях посетителите ще могат да видят отблизо ежедневието на българските военни летци, инженери и техници.

Кореспонденция: С. Асенов